De geschiedenis van pantoffels

Havaiana slipper

Pantoffels zijn schoeisel dat al eeuwenlang door mensen wordt gebruikt. Een hedendaagse pantoffel bestaat meestal uit een platte zool die met behulp van een riem op de voet wordt vastgehouden. Deze riem heeft de neiging om Y-vormig te zijn, maar er zijn verschillende stijlen en hoger kwaliteit versies zoals Reef slipper. De pantoffel begon als casual schoeisel en evolueerde langzaam om ook in meer formele situaties te kunnen worden gebruikt. De klassieke teenslippers zullen echter altijd geassocieerd worden met strandkleding. Ondanks deze huidige associatie, zijn pantoffels door veel culturen over de hele wereld gebruikt, waar het materiaal en culturele betekenis verandert.

Slippers in de oude tijden

Er wordt gezegd dat flippers lang geleden zijn ontstaan, zo ver terug als het oude Egypte want ze werden afgebeeld in oude Egyptische muurschilderingen. Er zijn ook pantoffels gevonden die 1500 jaar oud zijn. In tegenstelling tot de variëteit van een Reef slippers vandaag, gebruikten ouderwetse pantoffels de materialen die op de locatie beschikbaar waren. In Europa werden pantoffels gevonden die gemaakt waren van papyrus bladeren, maar afhankelijk van de locatie waren er ook pantoffels van ongelooide huid, hout, rijst rietjes, touw en de yucca plant. Pantoffels werden populair in Amerika nadat de Japanse zori, een pantoffel uit Japan, was teruggebracht.

Verschillende uiterlijk

Zoals eerder vermeld varieerden de materialen die gebruikt werden om pantoffels te maken op de locatie. De verschillen waren echter ook te vinden in hun ontwerpen. Een van de grootste veranderingen in het ontwerp zat in de riem. Moderne pantoffels hebben een Y-vormige riem die in het midden van de eerste en tweede teen gaat. In het oude Rome werd de riem in plaats daarvan tussen de tweede en derde teen gedragen. Sommige pantoffels hadden helemaal geen banden, zoals een variant in India die een knop gebruikte, ook wel padukas genoemd. Sommige hadden ook andere zolen, zoals de Japanse Zori, die soms houten hakken aan de onderkant had.