Werken op hoogte, zo veilig als je het zelf maakt

Op hoogte werken is leuk en uitdagend maar je moet wel oppassen voor je eigen veiligheid. Gelukkig zijn werkgevers tegenwoordig ook verplicht om goede maatregelen te nemen op dat gebied. Als dit niet lukt moet er valbeveiliging met vanglijnen worden gebruikt van voldoende sterkte. Maar ook als de werkgever de juiste gordels, vanglijnen en apparatuur heeft aangeschaft moet je zelf nog goed opletten. Als het harnas al eens eerder is gebruikt tijdens een val mag het niet opnieuw gebruikt worden.

De gordel zorgvuldig aantrekken

De volgorde van aantrekken ligt aan het soort harnas, maar is meestal: pak het harnas bij de achterste D-ring en schud het eventueel zodat alle riemen zonder gedraaid te zijn op de juiste plaats liggen met de sluitingen open. Leg de schouderriemen over de schouders. Sluit de borstsluiting of musketon en stel deze bij totdat de schouderriemen recht lopen en de rugbevestiging tussen de schouderbladen zit of trek eerst de beenriemen naar voren en maak deze vast totdat ze comfortabel zitten en er een hand tussen kan en maak de borstriem(en) vast.

Goede positie van het ankerpunt

Hoe lager het ankerpunt zit, hoe langer de lijn moet zijn. Een ankerpunt boven het hoofd is het beste, daarna ter hoogte van het rugbevestigingspunt en het slechtste ankerpunt is ter hoogte van de voeten. De valfactor is de hoogte van de val gedeeld door de lengte van de lijn. Die kan het beste 0 zijn. De minimale vrije ruimte berekenen is ook erg belangrijk. De minimale afstand vanaf de grond tot de voeten bij een val moet één meter zijn.